Τρεις κανόνες για να κάνετε πιο αποτελεσματικές τις πόρτες πυρασφάλειας σας.

porta-pyrasfaleias

Μη παίζετε με τη φωτιά: Πως να μεγιστοποιήσετε την ασφάλεια που προσφέρουν οι Πόρτες πυρασφάλειας

Η πυρασφάλεια είναι κάτι που όλο και περισσότερος κόσμος πλέον λαμβάνει πολύ σοβαρά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλοί εγκαθιστούν μία μεθόδο προστασίας, όπως τις πόρτες πυρασφάλειας και νομίζουν ότι είναι τελείως ασφαλείς από τη φωτιά. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Μία μέθοδος προστασίας, όσο αποτελεσματική και ασφαλής αν είναι, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να εγγυηθεί πλήρως την ασφάλεια κάποιου χώρου.

Οι πόρτες πυρασφάλειας λοιπόν μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τις φωτιές, αλλά θα πρέπει να συνδιαστούν και με άλλες μεθόδους και πρακτικές για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές. Αυτό που πρέπει να θυμάστε πάντα, είναι πως η φωτιά είναι καταστροφική και απρόβλεπτη και πως δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ λύση που να σας προστατεύει τελείως. Οι αποτελεσματικές μορφές προστασίας, είναι αυτές που θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε χρόνο για να απομακρυνθείτε από τη φωτιά ή που θα σας ενημερώσουν αμέσως μόλις εκδηλωθεί μία πυρκαγιά. Διαβάστε και αυτό το άρθρο για να μάθετε περισσότερα.

Οι πυράντοχες πόρτες, μπορούν να καθυστερήσουν σημαντικά την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αλλά για να είναι αποτελεσματικές σε αυτήν τη αποστολή, θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες και αρχές, τόσο κατά την εγκατάσταση τους όσο και μετά το ξέσπασμα μίας φωτιάς. Ο ακόλουθος “οδηγός επιβίωσης”, θα σας βοηθήσει να εκμεταλλευτείτε τις πόρτες πυρασφάλειας στο έπακρο και να αυξήσετε σημαντικά την ασφάλεια του σπιτιού ή του καταστήματος αλλά και της επιβίωσης όλων σε περίπτωση φωτιάς.

1. Απομονώστε τις πιθανές εστίας πυρκαγιάς

Οι πόρτες πυρασφάλειας στην ουσία είναι ένα τοίχος προστασίας ανάμεσα σε σας και στη φωτιά. Αυτό που κάνουν, είναι να καθυστερούν τη φωτιά, λόγω των πυρίμαχων υλικών τους, καθυστερόντας την εξάπλωση τους. Με άλλα λόγια, για να είναι αποτελεσματικές αυτές οι πόρτες, θα πρέπει να χωρίζουν τις πιθανές εστίες πυρκαγιάς από τους χώρους στους οποίους υπάρχουν άνθρωποι ή και πολύτιμα αντικείμενα ή εμπορεύματα. Είναι γνωστό πως μία φωτιά μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή και για πολλούς λόγους, αλλά υπάρχουν χώροι σε κάθε σπίτι ή κατάστημα όπου αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί. Η κουζίνα και το γκαράζ ας πούμε, είναι οι “συνήθεις ύποπτοι” για τις φωτιές σε σπίτια, ενώ οι αποθήκες ή τα δωμάτια με μηχανήματα είναι οι χώροι στους οποίους ξεκινούν οι φωτιές στα καταστήματα. Επίσης, καλό είναι να μαζέψετε όλα τα εύλεκτα αντικείμενα που αποθηκεύετε στο σπίτι ή το μαγαζί σας σε έναν χώρο, τον οποίο φυσικά θα χωρίσετε από το σπίτι με μία πόρτα πυρασφάλειας.

2. Οι ανιχνευτές καπνού είναι πάντα καλό να υπάρχουν!

Αν έχετε μεγάλο σπίτι ή κατάστημα, τότε μαζί με τις πόρτες πυρασφάλειας θα πρέπει να εγκαταστήσετε και ανιχνευτές καπνού. Να θυμάστε ότι οι πόρτες πυροπροστασίας ΔΕΝ σβήνουν τις φωτιές και απλά τις περιορίζουν και τις καθυστερούν. Ο χρόνος τον οποίο η φωτιά να περάσει από τη κάθε πόρτα εξαρτάται από τα υλικά και τη ποιότητα κατασκευής της, αλλά είναι σίγουρο το ότι θα καταφέρει ΚΑΠΟΤΕ να περάσει. Αν έχετε μεγάλο σπίτι ή κατάστημα και η φωτιά ξεσπάσει σε έναν χώρο τον οποίο δεν επισκέφτεστε συχνά ή είναι μακρυά από το χώρο στον οποίο μένετε ή κινείστε κυρίως, τότε μπορεί να καίει για πολλή ώρα, χωρίς να τη πάρετε είδηση. Αυτό σημαίνει πως η φωτιά μπορεί εν τέλει να περάσει τη πόρτα πυρασφάλειας και να αρχίσει να εξαπλώνεται χωρίς να το πάρετε χαμπάρι. Ένας ανιχνυετής καπνού στους χώρους που προστατεύονται από τις πυρίμαχες πόρτες, θα σας ειδοποιήσει αμέσως για τυχόν πυρκαγιές εκεί. Κάντε click εδώ: http://www.cancelletto.gr για να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα

3. Φροντίστε και τις άλλες πόρτες σας

Οι πόρτες πυρασφάλειας μπορεί να είναι ειδικά κατασκευασμένες για να καθυστερούν τις φωτιές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να καθυστερήσετε τη φωτιά και με τις άλλες πόρτες του χώρου σας. Είναι καλό λοιπόν να καλύψετε τις πόρτες με πλαστικό UPVC, καθώς αυτό θα καθυστερήσει πιθανές πυρκαγιές από το να τις κάψουν. Δεν θα μετατραπούν σε πόρτες πυροπροστασία, αλλά θα καθυστερήσουν λίγο τη φωτιά και κάθε δευτερόλεπτο καθυστέρησης της φωτιάς, μετράει. Επίσης, αν έχετε ξύλινες πόρτες, ΜΗΝ τις καλύψετε με βερνίκι! Το βερνίκι μπορεί να προστατεύει από τον αέρα και την υγρασία, αλλά δεν προστατεύει από τη φωτιά! Το αντίθετο μάλιστα, λειτουργεί σαν καύσιμο και τη βοηθά να κάψει τις ξύλινες επιφάνεις που καλύπτει πιο γρήγορα!

Αυτές οι απλές συμβουλές, θα σας βοηθήσουν σημαντικά με το να κάνετε το σπίτι σας ή το κατάστημα σας σημαντικά πιο ασφαλές, σε ότι αφορά τις φωτιές. Να θυμάστε όμως πάντα ότι δεν πρέπει ποτέ να επανπαύεσθε σε θέματα πυρασφάλειας. Είναι ένα ζήτημα που πάντα θα πρέπει να το παίρνετε στα σοβαρά!

Similar Posts
Γιατί να πάτε στη Κέρκυρα αυτό το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι η Μύκονος, η Σαντορίνημ η Κρήτη και γενικά τα νησιά του Αιγαίου είναι αυτά που όλοι σκεφτόμαστε όταν...
Τι να προσέξετε αν θέλετε να κάνετε ανακαινίσεις οικιών στη Θεσσαλονίκη
Οι ανακαινίσεις οικιών στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις έχουν πάρει πολύ τα πάνω τους τον τελευταίο καιρό....
Θέλετε να αστράφτουν τα παπούτσια χορού σας; Μάθετε πως!
Θέλετε να λάμπουν τα παπούτσια χορού σας; Διαβάστε το άρθρο μας Όλοι ξέρουμε ότι στον χορό αυτό που μετράει είναι...

There are no comments yet, add one below.